za 7 september 2013

Open Oecumenische Gemeenschap: Kerkenpad voor blinden en slechtzienden

Locatie:
 Walburgiskerk en Lutherse kerk

Op zaterdag 7 september gaan we met de Open Oecumenische Gemeenschap op onze eigen manier de kerken van Zutphen bekijken. Voor ons is bekijken voelen, want wij zijn een gemeenschap voor mensen met een visuele beperking. Uit alle delen van het land komen we deze dag naar Zutphen.
Voordat we in verschillende groepen uiteengaan drinken we in de Walburgiskerk koffie met een echte Zutphense lekkernij erbij. We krijgen een rondleiding in de grote Walburgiskerk. Hier bekijken we bijvoorbeeld de pilaren, de grafzerken, de preekstoel en het oude doopvont. We krijgen de verhalen te horen over de geschiedenis van de kerk en over haar naamgeefster Walburga. We brengen een bezoek aan de aangrenzende Librije, we horen over de geschiedenis van deze oude  bibliotheek en we bekijken de boeken, de lectrijnen, de kettingen en de afbeeldingen op de pilaren Tussen de middag mogen we als extra genieten van een marktconcert op het zeventiende eeuwse Baderorgel.
Na een uitgebreide lunch is er de Lutherse kerk, een kerk die ontstaan is uit een zestiende eeuwse boerderij, een mooi knus kerkje ingeklemd in een gewone winkelstraat. Doordat Zutphen een garnizoensstad was, werd deze kerk veel bezocht door de Duitse soldaten die hier heel lang verbleven. Wist u dat soldaten en dienstmeisjes tijdens de diensten moesten blijven staan? Zo zullen de deelnemers nog heel veel leuke informatie krijgen van de deskundige gidsen. We eindigen deze zoektocht naar kunst en historie met een passende vesper en tot slot natuurlijk een hapje en een drankje.
Kent u nu ook nog mensen die aan deze dag veel plezier kunnen beleven, geef het dan door. U kunt meer informatie krijgen bij Jaap van Dam, tel. 0341 252394 of mail naar
Bettie Woord, namens de O.O.G.