Pioniersplek Levensboom: terugblik activiteiten 2017 Pioniersplek Levensboom: terugblik activiteiten 2017

Pioniersplek Levensboom: terugblik activiteiten 2017
Aan het begin van het jaar kijken we terug op een mooie eerste periode pionieren. Maandelijks heeft Ewalt in de Elisabethkapel aan de Tengnagelshoek meditaties gehouden. Uit een gedeelte uit het Johannes evangelie door middel van Lectio Divina. De Lectio Divina is een oude christelijke structuur om diep in te gaan op een bijbelgedeelte. Na een ontspanningsoefening leest Ewalt de tekst tweemaal rustig voor. Afgewisseld met stilte waarin er ruimte is om het Evangelie tot je te laten spreken en voor gebed of overdenking. Er is ook tijd om uit te wisselen welke gedachten of beelden bij je opkomen. Altijd met respect voor elkaars meningen of uitingen.
Als tweede Levensboom-activiteit heeft Simone van der Lans maandelijks een Avondroodwandeling gehouden in bos Voorstonden. Simone is wandelcoach; een wandelcoach begeleidt mensen door middel van korte oplossingsgerichte trajecten tot verbetering van een specifiek probleem in hun leven. Daarbij gebruikt een wandelcoach de natuur als voorbeeld of spiegel. De gesprekken vinden buiten plaats tijdens een mooie wandeling in de natuur.
Voor de Avondroodwandelingen heeft Simone gekozen voor groepswandelingen. Ze neemt daarbij een thema uit een van de jaarfeesten, zoals deze ook gevierd worden op de Vrije Scholen, als basis voor de wandeling. Onder het wandelen worden opdrachten gegeven waarbij we in tweetallen in gesprek raken over een vraag die het thema bij ons oproept. Soms worden we uitgenodigd om in stilte te wandelen en iets te overdenken. Daarna is er tijd om in de kring te delen over je gedachten. Andere momenten reikt Simone een natuurbeeld aan uit de omgeving die het thema verbeeld.

Voorbeelden activiteiten
Met advent was het thema ‘Uitzien’. We liepen samen rond de bosvijver. Zoals op een adventskrans vier kaarsen staan, stonden er rond de vijver vier fakkels. De rondgang en het licht symboliseerde het toenemende licht in de adventstijd. Bij elke fakkel werd er een Bijbeltekst gelezen die daarvan sprak. Zoals Christus als Licht van de wereld geboren werd, nodigt Jezus ook ons uit om een licht voor anderen in hun leven te zijn. Op deze manier diepen we samen een thema uit met mensen die zoeken naar verdieping in hun leven waarbij ons hart, hoofd en handen aangesproken worden.
Met Sint-Maarten hebben we een feest georganiseerd waarbij iedereen eten heeft meegenomen in het kader van het thema ‘Delen’. Er werd muziek gemaakt, we hebben samen gegeten, het verhaal over Sint-Maarten werd verteld. We hebben een lichtjestocht gelopen en de kinderen hebben buiten het verhaal ontroerend nagespeeld.

Vooruitblik 2018
We gebruiken deze tijd van het jaar om terug te kijken en gaan op bezoek bij de deelnemers van de verschillende activiteiten. We vragen hen wat ze waarderen, wat ze missen, wat we kunnen verbeteren. Hierop gaan we onze activiteiten aanpassen. In de 40 dagentijd willen we de reguliere activiteiten weer beginnen. Ook hebben we plannen voor het opzetten van een gezamenlijke maaltijd.

Ook meedoen?
U bent van harte welkom om een keer mee doen met een van de activiteiten! Levensboom is er voor mensen die zich oriënteren op christelijke spiritualiteit. Neem daarom gerust iemand mee die niet bekend is met de kerk. Op onze website vindt u de agenda en kunt u zich opgeven voor een activiteit.
We zoeken iemand voor de PR van de Levensboom in de krant, radio en (kerk)bladen. Is dat iets voor u, of vindt u het leuk om een gezamenlijke maaltijd te organiseren, zonder die te hoeven koken? Laat het ons weten!
We willen u tenslotte vragen aan ons werk te denken in uw gebeden. Dit initiatief kan niet groeien zonder de Heilige Geest. Hartelijk dank!

Met hartelijke groeten,
Simone van der Lans, Gerard van Ling en Ewalt Nijsink

nul zes -47499364 (Simone van der Lans)

website: levensboomzutphen.nl

Wat is pionieren?
Levensboom is een pioniersplek van de PG Zutphen, waarin ook de CGK en GKv Zutphen participeren. Met levensboom willen we invulling geven aan een leven met Christus met hart, hoofd en handen, passend bij het ‘nieuwetijdse’ karakter van de stad Zutphen.
Een pioniersplek is een (begin van een) geloofsgemeenschap die wordt begonnen buiten de gemeente door een uitgezonden kerngroep en is gericht op mensen die geen kerk bezoeken. Op lerenpionieren.nl is hier meer over te lezen.