Kindertehuis  Kerúb en onze zustergemeente in Târgu Mures Kindertehuis  Kerúb en onze zustergemeente in Târgu Mures
De contacten met Târgu Mures en met het Kindertehuis Kerúb op het platteland vlakbij Târgu Mures, Transsylvanië,  Roemenië

Op 27 maart organiseerde de Stichting Diaconale Hulp Roemenië in De
Wijngaard een avond  over het kindertehuis  Kerúb en over het ontstaan en de ontwikkeling van de contacten met onze zustergemeente in Târgu Mures.
De grote zaal was met ruim 40 gemeenteleden goed bezet.

Het Kindertehuis Kerúb
We hadden een belangrijke gast uit Roemenië in ons midden, Sandra Feteke. Zij was  samen met haar vader Aart van Rijssel naar Zutphen gekomen.  Sandra is Nederlandse en  woont met haar Hongaarse* man en kinderen in Târgu Mures. Zij zijn lid van onze zustergemeente*.
(*Er is in Transsylvanië een grote Hongaarse minderheid. Transsylvanië werd Roemeens gebied aan het einde van de eerste Wereldoorlog)
Sandra heeft een aantal  jaren geleden op het platteland een kleinschalige (max. 12 kinderen) kindertehuis gesticht, niet ver van Târgu Mures. Zij zijn nog volop in de opbouw.
In 2016 hebben wij het kindertehuis bezocht. Wij waren diep onder de indruk van de drijfveren en het doorzettingsvermogen van Sandra. Zij vangt verwaarloosde kinderen uit die omgeving op. Wij kunnen ons geen voorstelling maken hoe deze kinderen daar opgroeien. Jongeren uit Zutphen en Warnsveld zijn daar al enkele keren geweest om te helpen. Het heeft ook op hen een diepe indruk gemaakt. Sandra en haar medewerkers willen de kinderen liefde, bescherming en  scholing meegeven.  Via de Nederlandse Stichting Roki kunt u een gift overmaken, IBAN rekeningnummer NL73RABO0135275717 onder vermelding “Gift voor kindertehuis Kérub”.

Ontstaan en ontwikkeling van de contacten met Târgu Mures.
Wij hebben ons de vraag gesteld hoe de contacten met onze zustergemeente in Târgu Mures zijn ontstaan. Dat is een lang verhaal en daarvoor moeten we 375 jaar terug in de tijd. Ik zal het kort houden. De route van Zutphen naar Târgu Mures is heel bijzonder. Het begon met Hongaarse predikanten die moesten vluchten en slaaf werden in Napels.  Michiel de Ruyter(!) heeft hen bevrijd en wordt daarvoor nog steeds geëerd. We maken nu een grote sprong. In Utrecht kwamen al sinds jaar en dag Hongaren om theologie te studeren. Mevrouw Janny Salverda woonde na de oorlog in Utrecht en kreeg contact met deze studenten. Namens hen bezocht zij families in Hongarije en later ook in Transsylvanië, omdat het voor de studenten vanwege het regime niet meer mogelijk was terug te keren naar huis. Janny, die inmiddels in Zutphen woonde, bezocht in 1984 met een delegatie van de Hervormde Synode Cluj en Târgu Mures. Zij was diep onder de indruk wat zij zag en meemaakte. Dat heeft haar blijvend verbonden met Târgu Mures. Begin negentiger jaren werden de contacten uitgebreid op gemeenteniveau. In die tijd ontstond ook de Kerstmarkt Roemenië. In 2016 hadden we de laatste Kerstmarkt. De opbrengst van de Kerstmarkt kwam ten goede aan de ouderen in Târgu Mures, met name voor medische en verpleegkundige zorg. In de pauze werd een doorlopende fotoshow gepresenteerd met foto’s van de Kerstmarkt. (Wij hebben nog steeds de mogelijkheid onze zustergemeente in Târgu Mures  met een diaconale gift te ondersteunen!)
De jongerenreizen maken een belangrijk deel uit van de onderlinge contacten tussen beide gemeenten. Werner Beldman vertelde hierover en liet een aantal aansprekende foto’s zien. Jongeren uit onze gemeenten (Zutphen en Warnsveld) ontmoeten leeftijdsgenoten uit onze zustergemeente en maken kennis met een andere cultuur, ook voor hen een bijzondere ervaring.

Kijk voor treffende foto's onderaan deze pagina.

Als u meer wilt weten kunt u altijd met ons contact opnemen.
Namens de Stichting Diaconale Hulp Roemenië
Bert Inberg