programma_filmcafe programma_filmcafe
Filmcafé in De Wijngaard

Nu de kerkzaal in De Wijngaard is verbouwd, kunnen er meer (verschillende) activiteiten plaatsvinden. Zoals het FILMCAFE. Want hoe mooi is het om samen naar een inspirerende film te kijken en daar over door te praten onder het geniet van een hapje en een drankje. Dit seizoen gaat een heus FILMCAFE in De Wijngaard van start. De titel is: Zin in beeld.

Wat ‘zegt’ een goede film?
Ingmar Bergman was een Zweedse toneel- en filmregisseur die meer dan 40 films maakte. Als domineeszoon kende hij  het gebod ‘U zult u geen (gesneden) beelden maken’. Maar Bergman zag dit anders. Met zijn beelden wilde hij ons als kijker met ‘nieuwe’ ogen laten kijken naar de wereld om ons heen. Zodat we in beweging komen. Goede films leren ons kijken.

Goede films
In Het zevende zegel leert Bergman ons kijken naar een schaakspel met de dood ten tijde van de pest. In zijn Scénes uit een huwelijk zien we hoe gecompliceerd relaties kunnen zijn. In Fanny en Alexander geeft Bergman ons autobiografisch een inkijkje in de donkere kanten van een domineesgezin. Goede films zijn zinvolle beelden.

Niet ‘weg ’kijken!
In goede films leren we kijken. Toen zijn film Roma dit jaar een Oscar kreeg zei de Mexicaanse filmregisseur Alfonso Cuarón: “Als kunstenaars moeten we kijken waar anderen dat niet doen. Deze verantwoordelijkheid wordt nog belangrijker in tijden waarin we worden aangemoedigd weg te kijken”. In de film Werk ohne Author wordt die basishouding indrukwekkend verbeeld. Een oudere zus bezweert haar broertje in de periode waarin het nazisme opkomt, en zij als ‘afwijkend van het sterke arische ras’ wordt afgevoerd: “Kijkt nooit weg!”.

Data en inloop
Om 19.30 uur staat de koffie klaar, waarna om 20.00 uur de film begint. Na afloop staat er een drankje klaar en praten we met elkaar na over wat we gezien en ervaren hebben.
Omdat er rechten over de films betaald moeten worden, vragen we € 5,- entree. Dat is dan wel inclusief koffie en een (eerste) drankje.
Van harte welkom in het filmcafé op donderdagavond
  • 3 oktober                  Troubled Water
  • 12 december             Joyeux Noel
  • 13 februari                The Constant Gardener