Opdrachten week 8 (26 okt - 2 nov): Reizen

Lezing van deze week: Genesis 42 vers 1 - 17

Dag 1 Inzicht
Gebruik deze week om inzicht te krijgen in het aantal ritjes en kilometers dat je maakt met je auto, motor of brommer. Maak vandaag een schema dat je kunt invullen waarbij je aangeeft: aantal gereden kilometers, gemiddelde snelheid en rendement (de meeste auto’s geven aan aantal  km/liter benzine).

Actie; Bekijk of er alternatieven zijn. Kan je met de fiets de boodschappen doen/ kan je met de trein reizen naar je werk. Brengt de bus je naar je sport of muziekvereniging?

Dag 2 Zuinig rijden
Als je de auto goed onderhoudt, kan je zuiniger rijden. Zijn je banden op de juiste spanning?

Actie: Controleer je bandenspanning en stel het zonodig bij. Hoe is het met je uitlaat, roetfilter en motor conditie?

Heb je een zuinige rijstijl? Let er vandaag eens op dat je op tijd schakelt naar een volgende versnelling. Daarnaast is het zo dat een lagere snelheid uitstoot en brandsof scheelt. Kijk hoeveel brandstof je bespaart door 90 of 100 te rijden waar dit mag. Trek niet te snel op, laat je uitrollen voor een stoplicht en schakel op tijd. Laat de motor niet aanstaan terwijl je ergens op moet wachten (bijvoorbeeld een spoorwegovergang, een open brug). Laat je niet opjagen door andere weggebruikers maar geef een ontspannen voorbeeld.

Dag 3 Fietsenplan
Sommige werkgevers hebben een stimulatieplan om hun werknemers meer op de fiets te krijgen. Het kan een leuk belastingvoordeel opleveren. Ook heeft de provincie Gelderland hiervoor extra geld uitgetrokken.
Actie: zoek vandaag uit wat je werkgever doet aan tegemoetkomingen of wat de provincie nog aanbiedt. Zie: www.slimreizenstedendriehoek.nl

Dag 4 Carpoolen
Ga je naar je werk met de auto? Kijk vandaag eens op je werk naar de mogelijkheid om met collega’s mee te reizen of om collega’s mee te nemen in de auto. Wellicht kan de afdeling personeelszaken/human resource met je meedenken.

Ook voor school, sport- en muziekverenigingen zijn samenreis afspraken wellicht te maken. Praat er eens over met vereniging- of teamgenoten. Wie weet speelt het bij meerdere mensen en is er iets te regelen.

En wat dacht je van samen reizen naar de kerk of gemeenteavond?

Ook via internet goede kansen: kijk eens op samenrijden.nl of download de app 'toogethr'.

Dag 5 Spits mijden
Rijd je in een filegevoelig gebied? Als je in de file staat verbruik je meer energie en maak je meer uitstoot .

Actie: Kijk vandaag of je reis anders te plannen is. Kan je sneller met de trein reizen?

Plan je afspraken zodanig dat je niet ver hoeft te reizen van afspraak naar afspraak, kan je ook zaken doen tijdens een wandeling? Flexwerken is helemaal in tegenwoordig. Kan je een dagje thuis werken? Plan deze dag op de meest drukke verkeersdag op jouw traject.

Dag 6 De auto kan best een dagje zonder u
In de auto maak je nauwelijks contact met andere weggebruikers.  En als je contact hebt dan is het vaak negatief geladen. We pantseren onszelf en missen daardoor ook de leuke dingen van contact.

Maak vandaag eens een openluchttochtje. Spreek af met anderen om samen te lopen of te fietsen of om elkaar ergens te ontmoeten. Merk dat het reizen in de buitenlucht ook energie kan geven. Het zorgt voor een betere conditie van lichaam én geest.

Dag 7 Inkeer
Deze week heb je bewust met je gemotoriseerde vervoer geleefd. Wanneer heb je het echt nodig en hoeveel geld kost het je op jaarbasis?

Onderzoek vandaag eens de alternatieven;
- Een openbaarvervoer abonnement
- Het gebruiken van een OV fiets
- Af en toe een huurauto
- Een nieuwe -wellicht elektrische- fiets in plaats van de auto
- Een gedeelde auto abonnement (greenwheels)

En als gemotoriseerd vervoer onontbeerlijk is: kun je deze ook energiezuinig aanschaffen?