Veertigdagenproject 2019 Veertigdagenproject 2019

Zondag 10 maart: Jij die mij aanroept
Vandaag speelt het verhaal zich af in de woestijn.

Exodus 3:7-16 (brandende braamstruik)
In de woestijn wordt Mozes geroepen en maakt God zijn naam kenbaar. De woestijn is in de Bijbel de plek om God te ontmoeten en met hem te spreken. Juist omdat er weinig is dat je van Hem afleidt.

Lucas 4: 1-13.
Maar het verhaal van Lucas leert ons dat in de woestijn de mens ook op de proef gesteld kan worden, zoals Jezus dat overkwam. Vlak nadat hij door Johannes is gedoopt en God zei dat hij 'Zijn geliefde zoon' was, wordt hij door de duivel op de proef gesteld.

Zondag 17 maart: Jij die aan mij denkt
Vandaag speelt het verhaal zich af op de berg.

Exodus 19: 1-17
Mozes staat op een berg en krijgt de toezegging van God dat hij afdaalt en zich laat zien. In donder, vuur en dreigende wolken.

Marcus 9: 2-13
De verheerlijking op de berg. Jezus en 3 leerlingen gaan de berg op en zien daar Jezus in een nieuwe gedaante, omringd door Mozes en Elia. Er klinkt ook een stem uit de hemel: dit is mijn geliefde zoon.
De leerlingen willen blijven, maar moeten toch weer terug.

Zondag 24 maart: Jij die mij aankijkt
Vandaag gaat het over zien.

Exodus 17: 1-7
Mozes is met het volk in de woestijn, maar het gaat niet goed. Ze zijn op een plek zonder water. Mozes roept tot God en krijgt de opdracht naar de heilige berg Horeb te gaan. Daar moet hij met zijn stok op de rots slaan.

Johannes 2: 13-21
In de Evangelielezing gaat het om de tempelreiniging. Jezus komt in de tempel en ziet allemaal handelaren staan. Woedend ranselt hij ze eruit.

Zondag 31 maart: Jij die mij blij maakt
Vandaag horen we teksten waar God naar de mensen kijkt en omkeer brengt.

Jeremia 31: 2-9
We horen God zeggen: in de woestijn kreeg ik je lief, ik breng je weer tot bloei. De mensen reageren door te dansen en muziek te maken.

Johannes 9: 1-7
We zien Jezus een blinde man tegenkomen. Hij is al blind vanaf zijn geboorte, maar hij ziet wel het licht van Gods schepping. Jezus geneest de man en hij kan weer zien.

Zondag 7 april: Jij die mij recht doet
Jezus en zijn leerlingen naderen Jeruzalem, het verhaal wordt steeds spannender.

Jesaja 43: 16-21
Jesaja roept ons op om niet te blijven omkijken naar wat er in het verleden fout is gegaan, maar dat God iets nieuws gaat beginnen, sterker nog: het is al begonnen.

Johannes 8: 1-11
Er wordt een overspelige vrouw voor Jezus gebracht. De mensen willen dat Jezus een oordeel over haar velt. Maar in plaats van dat Jezus haar veroordeelt, zwijgt hij en schrijft in het zand dat degene zonder zonde maar moet oordelen....

Zondag 14 april: Jij die mij voorgaat
Net als de mensen in Jeruzalem verwelkomen we Jezus in onze stad, in onze woning. We zwaaien met takken en lopen met onze palmpaasstokken mee in een vrolijke optocht. Allemaal zien de mensen uit naar bevrijding.

Maar we lachen en juichen ook angst weg. Jezus gaat ons voor op een weg die niet alleen maar leuk en mooi is. Een weg van gejuich en succes, maar ook een weg van angst en ellende. Jezus geeft zich over een verzet zich niet tegen het lijden. Hij vertrouwt op God.

Zondag 21 april: Jij die mij aankijkt
De vier evangelisten vertellen elk hun eigen versie van het Paasverhaal. Hoe het ook gaat, er zijn altijd vrouwen die op de vroege morgen op pad gaan om Jezus' lichaam te verzorgen. Ze nemen allemaal geurige olie mee, maar vinden het lichaam niet.

Johannes 20: 1-18
Veel paasliederen laten gejubel en gejuich horen. Maar de Paasverhalen zijn juist heel ingetogen. In het evangelie van Johannes huilt Maria zelfs. Het licht van Pasen komt onopvallend aan. Wie zelf een groot verdriet kent, weet hoe het voelt om ineens aan de grond te zitten. Dan breekt het licht van Pasen zachtjes door.

Projectlied
Er is een projectlied, dat op een bekende melodie gezongen wordt (lief 539 uit het Liedboek, alternatief is de melodie van lied 925).

1.
Als ik moe ben of ontdaan,
elke kant op stuiter,
breek je in en roept mijn naam,
breng je me naar buiten.

2.
Naar een plek ga ik, geheim,
naar een hut, verlaten.
Jij alleen gaat mee op reis,
met jou kan ik praten.

3.
Langs het afval en de stort
langs het vuile water
daar toon jij hoe mooi het wordt;
schone nieuwe aarde.

4.
Jij geeft toekomst, keert mij om,
doet mijn ogen open,
ik drink water uit de brond
en durf weer te hopen.

5.
Komt een wens mij ooit te na,
Haakt me pootje, pest me,
jij bent daar die voor me staat,
jij gunt mij het beste.

6.
Samen gaan we terug naar huis
 met goed nieuws voor allen.
Heel de straat vol feestgedruis,
wat staat ons te wachten?

7.
Jij ziet ons en maakt ons groot
wil graag met ons omgaan.
Gaan wij er toch onderdoor
help je ons weer opstaan.