Kerkradio-ontvanger Kerkradio-ontvanger
kerkradio-ontvanger

U kunt via internet en kerkradio-app naar onze diensten luisteren en via een kerkradio-ontvanger (zie de afbeelding hiernaast).
De bediening van de ontvanger is zo simpel mogelijk gehouden. Bij aflevering krijgt u uitleg over de werking en dit krijgt u ook op papier.

Wat hebt u nodig
Aansluiten
Liturgie en kerkbrief
Kosten
Collecte
Bezoek werkgroep

Wat hebt u nodig

Het is gemakkelijk als de kerkradio-ontvanger een vast plekje kan krijgen vlakbij de plaats waar u luistert. Bijvoorbeeld op een tafeltje of dressoir in de woonkamer. De ontvanger heeft een stopcontact nodig en een internet­aansluiting óf een analoge telefoonlijn.
Het is gemakkelijk als die aansluiting en het stopcontact in de buurt zitten van de plaats van de ontvanger. Als dat niet goed mogelijk is, dan komt een werkgroeplid graag bij u thuis kijken naar de mogelijkheden.

De kerkradio-ontvanger is goed te combineren met persoonsalarmering op dezelfde telefoonlijn.

Aansluiten

De kerkradio-ontvanger kan zowel met een internet­aansluiting werken als met een analoge telefoonlijn. Als de ontvanger echter aangesloten wordt op een digitale telefoon­verbinding, dan zult u last hebben van haperingen in de uitzending (zie kader hiernaast). Maar de meeste abonnementen voor digitale telefonie bevatten ook een internet-aansluiting; dan kan de ontvanger daarop worden aangesloten. Een van de werkgroep­leden komt hiervoor graag bij u langs.

Digitale telefoonaansluiting?
Het landelijke systeem waar wij gebruik van maken is ontwikkeld in 2001. Toen was een analoge telefoonlijn van KPN standaard. Het systeem is berekend op de "breedte" van deze verbinding.

Tegenwoordig bieden meerdere partijen digitale telefoon aan. Vanwege moderne digitale technieken is hierbij een minder "brede" verbinding nodig om dezelfde geluids­kwaliteit te leveren.
Doordat de verbinding eigenlijk te "smal" is voor kerkradio, ervaart u dat het geluid regelmatig even wegvalt.

Vaak bevat een digitaal telefoon­abonne­ment ook een internet­verbinding. Die kan dan gebruikt worden voor kerkradio. Ook bij digitale abonnementen die worden verkocht als "alleen telefoon", komt het voor dat ze toch een kleine internetverbinding bevatten.

Ook als de internetaansluiting in de meterkast zit, komt de werkgroep graag kijken naar de   mogelijkheden.

Aansluiten via internet heeft de voorkeur.
Gemakkelijk voor u: de ontvanger maakt sneller verbinding.
Prettig voor ons: op deze manier worden geen belkosten ("tikken") in rekening gebracht, waardoor we de totale kosten beter in de hand kunnen houden.

Update analoge telefonie (eind april 2017)
Wellicht hebt u recent uit de media vernomen dat KPN de analoge telefoonverbindingen zou gaan uitfaseren. Dat is níet juist. KPN gaat alleen stoppen met meervoudige analoge telefoonaansluitingen (bedrijven/instellingen) en ISDN, de betreffende klanten worden begeleid bij de overstap naar moderne digitale technieken.
Voor normale, enkelvoudige aansluitingen is dit niet aan de orde. Het persbericht meldt juist dat KPN deze dienst gaat moderniseren, zodat u deze ook in de toekomst kunt blijven gebruiken. Het is ook nog steeds mogelijk om een nieuw abonnement voor een analoge telefoon­aansluiting op www.kpn.com af te sluiten.

Mede door het succes van digitale telefonie en andere digitale diensten, zoals internet en televisie, neemt het aantal analoge aansluitingen steeds verder af. Op dit moment zijn het er nog ruim 800 duizend.
KPN garandeert deze dienst nu formeel tot 1 januari 2021. We verwachten echter dat het dan niet direct afgelopen zal zijn. Zowel de Werkgroep Kerkradio als de aanbieder van het landelijke systeem kerkomroep.nl, waarvan wij gebruik maken, volgen de ontwikkelingen op de voet.

Liturgie en kerkbrief

Om u zo goed mogelijk in staat te stellen de kerkdienst thuis mee te vieren, ontvangt u in de loop van de vrijdag de liturgie en de kerkbrief thuis in de brievenbus.

Kosten

Wij vragen voor het gebruik van de kerkradio-ontvanger een maandelijkse bijdrage van 5 euro. Voor deze kosten ontvangt u jaarlijks in juli een factuur over het afgelopen jaar. Bij tussentijdse beëindiging betaalt u naar rato voor het aantal kalendermaanden dat u gebruik gemaakt hebt van de ontvanger.

De ontvanger en eventueel extra apparatuur en bekabeling krijgt u in bruikleen. We vragen hiervoor een borg van 50 euro.
Bij beëindiging van uw deelname wordt alles weer opgehaald, u krijgt het borgbedrag dan retour (of het wordt verrekend met uw bijdrage in de kosten).

Collecte

Luisteraars kunnen meedoen aan de collecte tijdens de kerkdienst. U kunt daarvoor een collectebusje ontvangen. De opbrengst hiervan wordt gelijk verdeeld over diaconie en kerk. Leden van de werkgroep komen periodiek de collectebusjes legen.

Het collectebusje is geheel vrijwillig en vrijblijvend! Het staat los van de maan­de­lijkse bijdrage in de kosten.

Als u iets wilt geven voor een specifieke bestemming, dan kunt u dat in een gesloten envelop aan de werkgroep meegeven. Schrijft u de bestemming dan op de envelop. Vanzelfsprekend kunt u een gift ook overmaken van een van de rekeningnummers van diaconie of kerk.

Bezoek werkgroep

Een van de werkgroepleden komt graag bij u thuis om de kerkradio-ontvanger aan te sluiten. Als deze naar tevredenheid werkt, komen we circa vier maal per jaar even bij u langs. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen en eventuele problemen en helpen u graag. Indien van toepassing nemen we dan ook de inhoud van het collectebusje mee.

Als u vragen hebt, aarzelt u dan niet om contact op te nemen!