Gemeenschapshuis van "24 augustus" Gemeenschapshuis van "24 augustus"
Onder toeziend ook van Jan Brinkhof wordt Gemeenschapshuis van "24 augustus" in Peru in goede banen geleid.

Het doel is de bewoners van een nieuw ontwikkelende wijk in Lima de sociale structuur te verbeteren door voorzieningen aan te leggen en aan te bieden. Denkt u hierbij aan;
  • cursussen organiseren
  • kinder activiteiten opzetten
  • eetkeuken oprichten
Doelgroep:
De bewoners van de nieuwe wijk “24 augustus”. De mensen komen veelal van de bergen uit ver afgelegen streken en willen naar Lima in de hoop een beter leven en werk te vinden. Het zijn arme mensen en in deze nieuwe wijk is nog niets aan nutsvoorzieningen of infra structuur.

De eerste bewoners hebben een wijkraad gekozen en die probeert de meest noodzakelijke dingen te regelen. Zij dragen ook de verantwoording voor dit project. Het is een project van de wijkraad en haar bewoners. De lokale, gemeentelijke overheid is op passieve wijze hierin betrokken. Zij erkent het nut van dergelijke initiatieven maar is niet in staat dit op actieve wijze te ondersteunen. Belangrijkste bijdrage is de inzet van vrijwilligers om dit project uit te voeren. Gezien het armoede nivo mag niet worden verwacht dat de bewoners ook bijdragen in materieel voorziening. Financiele middelen komen alleen van buiten. De RK kerk verleent veel hand en span diensten, inclusief bemiddeling in de financiering.

Nieuwsbrieven:
Nieuwbrief maar 2017 (ontvangen in mei)  +  Foto's

Brief van Jan Brinkhof nov 2015 (pas februari 2016 ontvangen)
Brief van Jan Brinkhof juli 2015

Deze brief schrijft Jan Brinkhof nadat hij Nederland heeft bezocht. Hij heeft tijdens zijn bezoek ook een vergadering van de ZWO bijgewoond.

Brief van Jan Brinkhof, mei 2015  Voor achtergrond over de mijnbouwsituatie, zie dit engelstalige artikel van de WallStreetJournal.

Bericht vanuit de diaconie/ZWO
Misschien herinnert u zich dat pater Jan Brinkhof vorig jaar in de Walburgiskerk na de kerkdienst verteld heeft over zijn werk in Peru? In dagblad Trouw was onlangs te lezen dat Jan Brinkhof benoemd is tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn werk in Zuid-Amerika, waar hij al meer dan veertig jaar opkomt voor de allerarmsten. Vanuit Chili is hij naar Lima, de hoofdstad van Peru, gegaan en vanuit de kerk daar is hij gestart met eetplaatsen. Inmiddels zijn er daarvan al 130 en hij wil ze uitbreiden over alle sloppenwijken van Lima. Zijn werk wordt mede ondersteund door onze kerk.

Brief van Jan Brinkhof, december 2014
Brief van Jan Brinkhof, april 2014