Het klokkenluidersgilde Sint Walburga

De klokken van de Sint Walburgiskerk worden iedere zaterdag met de hand geluid van 18.00 - 18.15 uur om de zondag in te luiden. Dat gebeurt door leden van "Het klokkenluidersgilde Sint Walburga". Dat gilde is in 1984 opgericht om het middeleeuwse handluiden weer in ere te herstellen. Op zondagen en kerkelijke hoogtijdagen worden de klokken ook geluid, zij het in verschillende combinaties, afhankelijk van de periode van het kerkelijk jaar. Ook klinken ze bij rouw- en trouwdiensten. Alleen op Koninginnedag en met Pasen luiden alle zes de klokken.

Contactpersoon: Dolf Ponger. Tel 0575-515796. Email.

Het gelui bestaat uit:
Beatrix (toon g#, 4800 kg)
Irene (toon b, 2600 kg)
Margriet (toon c#, 2200 kg)
Marijke (toon e, 1475 kg)
Aan dit gelui is in 2005 toegevoegd:
Walburga (toon a, 3800 kg)
Maria (toon d, 1600 kg)

Wist u dat...?
- ...iedereen, die zaterdag om kwart voor zes zin heeft om de 100 treden omhoog te klimmen, mag mee aan de touwen hangen om te helpen luiden!
- ...de Sint Walburgiskerk nóg een klok heeft, het Angelusklokje. Deze klinkt in de eredienst onder het Onze Vader maar wordt mechanisch bediend...

Lees hier een artikel uit de Stentor geschreven door een enthousiaste bezoekster.

Bezoek hier klokkengieterij Eijsbouts welke de klokken in onze toren gegoten heeft.