Facelift liturgisch centrum De Wijngaard

De preekstoel de kerk uit!

In De Wijngaard aan de Wilhelminalaan kwamen 14 december 2009 bouwvakkers de preekstoel slopen. Na vijftig jaar een hele verandering, De Wijngaard werd op 28 februari 1959 als Gereformeerde kerk in gebruik genomen en is naast de St Walburgiskerk nu één van de twee kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente te Zutphen. Veranderde inzichten maakten dat de preekplaats niet zo veraf en hoogverheven maar dichter bij de mensen moest komen.

"Destijds is er goed werk geleverd", vertelden de bouwvakkers. Een zware luchtdrukhamer moest de ter plekke gestorte voet klein krijgen. Dat lukte wel maar je kon in kerk geen hand voor ogen meer zien. Tot achterin lag het stof op de banken. En zondag 20 december was er weer een dienst! Dat werd dus hard werken om alles op tijd schoon te krijgen. Ook dat lukte en op zaterdagmiddag kon het nieuwe meubilair, d.w.z. de lage, mobiele “preekstoel”, doopvont (de oude is ook gesloopt) en tafel het liturgisch centrum ingedragen worden. Voor de mensen die zondag de dienst bijwoonden was het een verrassing. De meesten vonden de verandering geslaagd. Kom het zien en oordeel zelf.