Het klokken luiden: hoe werkt dat?

Het klinkt zo vanzelfsprekend; de klokken die voor de zondagse eredienst luiden, of na de Paasdienst of op andere hoogtijdagen. Maar hoe gaat dat in zijn werk?Een hele club mensen (rond de 30) zorgt in een wisselende bezetting dat de klokken van de Walburgis regelmatig te horen zijn. Zo ook Koninginnedag 2012.

Iedereen staat klaar zodat de luidmeester het luidschema kan aangeven; welke klok wanneer klinkt. Op Koninginnedag wordt begonnen met luiden na de negen slagen van 9.00 uur door het carillon van de Wijnhuistoren, daarna 15 minuten luiden. Na de klim via de klokkenzolder op 24m. naar de luidzolder op 16 m. hoogte, al met al een flinke fysieke inspanning.

En na dat kwartier is het ook meteen stoppen om aansluitend
het carillon op deze Koninginnedag weer aan het woord te laten komen.

Lees hier meer over de klokken in de toren van de St Walburgiskerk.