Liturgische schikking 40 dagentijd - Pasen Liturgische schikking 40 dagentijd - Pasen

Liturgische schikking voor zondag 18 februari
Op de eerste zondag van de veertigdagentijd horen we over de verzoeking van Jezus in de woestijn. We zien een stam met twee uitgestoken armen. Rond een van de armen een warboel aan takken met dorens, zij verbeelden de stem van de verwarringzaaier. De witte bloemen staan voor de engelen die voor Jezus zorgen. Onder aan de stam zien we de woestijn waar de verwarring doorgaat maar waar de witte bloemen sterker blijven staan.

Liturgische schikking voor zondag 25 februari
Op de tweede zondag van de veertigdagentijd horen we over de verheerlijking op de berg. Drie leerlingen gaan met Jezus de berg op. Ze zien Mozes en Elia. Het is een hemels moment dat ze vast willen houden, verbeeld in de drie hyacinten die hemels verlangen uitbeelden. Witte amaryllis wordt langs de stam naar beneden gebonden als de stem van God. Jezus wordt de geliefde Zoon genoemd.

Liturgische schikking voor zondag 4 maart
Op deze derde zondag van de veertigdagentijd horen we hoe Jezus stem de handelaars de tempel uit jaagt. Sterk als het dikke touw rond de stam is Zijn handelen. De boosheid van Jezus wordt gesymboliseerd door een kale stam met daarlangs een dik touw. De stemmen van de handelaars worden door Jezus het zwijgen opgelegd. Alleen zo kan de stem van God weer gehoord worden.

Liturgische schikking voor zondag 11 maart
Op deze vierde zondag van de veertigdagentijd horen we hoe Jezus brood en vis deelt.  Zijn delen maken veel van weinig. De kleur roze vertelt ons Gods licht breekt al wat door op weg naar Pasen. Rondom de stam zien we bolletjes mos en gras. Langs de stam graan, als teken van het brood dat wordt gedeeld. Onder de stam een brood in twee grote stukken.

Liturgische schikking voor zondag 18 maart
Op deze vijfde zondag van de veertigdagentijd horen we over het geheim van het leven verliezen en daardoor juist weer vinden. De klimop slingert zich langs de stam als het geheim van eeuwige leven. De bloembol geeft weer hoe vanuit het donker van de aarde iets moois gaat bloeien. De narcis vertelt over de stem van God die vertelt over zijn trouw.

Liturgische schikking voor zondag 25 maart
Op deze zesde dag zondag van de veertigdagentijd horen we over de intocht van Jezus in Jeruzalem. Jassen en groene takken worden voor hem op de weg gelegd. Mensen juichen, we zien palmtakken langs de stam omhoog, een rood kleed vormt de weg waarop Jezus Jeruzalem binnenrijdt. Dwars door het juichen heen zien is de stem van het lijden al te horen, verbeeld door een witte bloem.

Liturgische schikking voor witte donderdag
Aan het begin van de drie dagen voor Pasen, die samen een dienst vormen, staan we stil bij de avond waarop Jezus voorafgaande aan zijn lijdensweg met zijn leerlingen in verbondenheid at. Jezus toont hoe zijn weg in dienstbaarheid zal gaan en vraagt ons te doen als hij.

Liturgische schikking voor goede vrijdag
Doornen rond een van de armen en de stam. Stenen aan de voet. Een rode roos in de doornen gestoken als teken dat Gods liefde alles overwint.

Paaszondag
Vandaag vieren we de overwinning van het leven op de dood, verbeeld door witte en gele bloemen, uitbundig vieren. Bij het noemen van haar naam ziet Maria de opgestane Heer. U stem roept ons elke dag bij onze naam opdat wij zien wat voor ogen is en opstandig leven.

De schikkingen zijn gemaakt door Tineke Wijers, Corien Plantinga, Dicky Suitela.