do 4 april 2019

Een dagje naar Dordrecht, compleet verzorgd!

Locatie:
Tijdstip:

Een dagje naar Dordrecht, compleet verzorgd!  Ga je mee?

Het is nu 400 jaar geleden dat in Dordrecht, één van de oudste steden van Nederland, een synode werd gehouden, die van grote betekenis is gebleken voor de Nederlandse kerkgeschiedenis. In allerlei opzichten.  Van november 1618 tot in mei 1619 kwamen vele afgevaardigden 180 keer bijeen voor een vergadering. Dat gebeurde in opdracht van de Staten-Generaal. Vertegenwoordigers uit de afzonderlijke staten, vertegenwoordigers van regionale en nationale overheden en ruim 20 buitenlandse gasten waren die maanden bijeen.
Op oude afbeeldingen is de vergaderzaal met de deelnemers te zien.  In de kantlijn staan alle namen met een nummer dat te vinden is op de afbeelding. Zo kunnen wij onze predikanten en andere functionarissen uit Warnsveld en Zutphen  terugvinden.
Gevarieerd programma
Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Dordrecht een gevarieerd programma opgesteld met een expositie in het Hof van Nederland over oa de Statenvertaling en  in het Dordts Museum over Calvinisme en Kunst met opnames van interviews met oa Freek de Jonge, Franka Treur en Francina Houben. In de Grote Kerk, waar de opening en de sluiting van de synode plaats vonden, is een kleine expositie van het werk van de schilder Henk Helmantel.

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt?
In Zutphen en Warnsveld zitten we op een veilige afstand van Dordrecht – ongeveer 135 kilometer. Dordrecht is sneller en goedkoper bereikbaar met de auto dan met de trein.  Een enkele reis Zutphen-Dordrecht met de trein kost pp 24 euro. Daarom willen we op woensdag 10 april samen met een aantal auto’s  naar Dordrecht. Na een start om 8.30 uur met koffie/thee in De Wijngaard. Comfortabel, gezellig en inspirerend.

Wat kun je verwachten?

Op donderdag 4  april is er om 19.30 uur  introductie-avond in De Wijngaard zodat iedereen op een leuke manier ‘voorbereid’ is.
Een week later – woensdag 10 april – is dan onze ‘Dordtse dag’  gepland.  Wij bezoeken in Dordrecht bovenstaande tentoonstellingen en de Grote Kerk.  En maken tijd voor een lekkere lunch. Omdat alle bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen, lopen we in een prachtige wandeling naar elk onderdeel. Een zeldzaam mooie stad is ons decor.
Rond 18.30/19.00 uur hopen wij weer terug in Zutphen te zijn. (We denken aan een leuke SOEP-afsluiting!)
Dit ‘Dordts arrangement’ kost inclusief de avond van 3 april, de geheel verzorgde dag van 10 april en de reis 59,50.

De kosten voor de Musea zijn voor eigen rekening.
Neem uw MuseumJaarkaart mee of schaf er tijdig een aan.

Hoe geef je je op?
 Dit idee is ‘geboren’ vanwege de Stoelenpot van de Wijngaard en we hopen dan ook  een paar stoelen extra te kunnen aanschaffen.  Soms komen we gelukkig stoelen te kort.
Alice Hilbers is initiatiefnemer en samen met Gerard van der Brug en Jan Marten Praamsma wordt het programma verder uitgewerkt.
Via de KerkBrief houden we  je op de hoogte.
Je  kunt je  nu al opgeven bij Alice Hilbers ( tel: 06 51513306 en mail: ).