11 juli 11 juli
Een stralende zon wekte ons vanmorgen en langzaam maar zeker kwam iedereen naar beneden om een ontbijt te maken. Dat was nodig, aangezien we vandaag voor het eerst aan de bak moesten. Verschillende klussen stonden op ons te wachten en we hadden er zin in! Een groep ging op weg om ouderen te bezoeken. Gewapend met een pakketje met daarin een kaars (met afbeelding van de Martinus- of Walburgiskerk), een kaart van Zutphen, een sleutelhanger en een blik stroopwafels gingen we op pad. Overal wachtte ons een warm onthaal (vaak met een overvloed aan voedsel), maar we hoorden ook veel schrijnende verhalen: mensen aan het bed gekluisterd, armoede, gemis van kinderen. De stroopwafels vielen wel in de smaak, één van de mensen begon er zelfs al aan: met mes en vork… Anderen leerden hoe langer hoe meer de Roemeense manier van leven door te krijgen, wat inhoudt dat alles anders gaat dan je eigenlijk zou verwachten. Zo zou er een hek op ons staan te wachten om gebeitst te worden, maar in plaats daarvan lag er een enorme stapel planken. Dus kregen die planken de beitslaag, deels uitgevoerd in de brandende zon, maar opgevrolijkt door (soms ietwat foute) Nederlandse muziek. Misschien zorgde dat voor een cultuurclash, wie zal het weten... Daarnaast zorgden de bewoners (het hek was voor een huis voor mensen met een verstandelijke beperking) voor behoorlijk wat aanspraak en spontaniteit.

Hek schuren

Hek verven

Ook is een kindertehuis (een project van Sandra, de vrouw die vorig jaar in Zutphen is geweest) bezocht. Daar zorgden wíj voor vertier, namelijk door middel van het plaatsen van een speeltoestel.

speeltoestel bouwen

groepsfoto

Toen wij allemaal rond 7 uur ’s avonds weer veilig (soms een ‘wonder’, aangezien de dominee zich deze keer in de bus door het Roemeense verkeer mocht wagen) aan het diner waren, lieten wij ons de heerlijke spaghetti van onze trouwe kokkinnen goed smaken.

kokkinnen

Morgen wachten ons dezelfde taken, in andere groepssamenstellingen, een hogere temperatuur, nóg meer zonnebrand en water en als u dan weer kijkt, een andere blogger. Irma