PKN
Protestantse Gemeente Zutphen
 
10 juli 10 juli
Al beurs door onze dunne matrassen, met het licht wakker geworden en met onze gezonde ochtendchagrijnigheid kwamen we beneden met een al klaargemaakt ontbijt door onze ontbijtploeg. Rond kwart voor 10 vertrokken we richting de kerk om daar de dienst bij te wonen. Wederom zaten we als een geel leger in de kerk, dit keer vooraan. De dienst was stukken beter te volgen dan twee jaar geleden, mede dankzij het vele zingen, de Duitse vertalingen van dominee Janos, de preek van Irma en tolk Istvan die Janos‘ woorden voor ons naar het Nederlands vertaalde.

geel leger luistert naar preek

Volgens de planning zouden we de hele dag een kennismakingsactiviteit doen met de Roemeense jongeren. Maar de vertraging kwam weer om de hoek kijken, waardoor wij nog een uur langer dan gepland met onszelf zaten opgescheept. Deze gelegenheid grepen we aan om een beetje bij te komen van een onrustige nacht, een beetje bij te bruinen, een beetje muziek te luisteren en de plaatselijke supermarkt op te zoeken.

gymnasiasten

Na 2 uur kwamen de Roemeense jongeren eindelijk! Dat wil zeggen, een stuk of drie. Zo’n kleine opkomst was een kleine tegenvaller, maar vol goede moed liepen we richting centrum om de mooie stad Targu-Mures/Marosvasarhely onveilig te maken. Onze eerste stop was bij een Grieks-katholieke kerk die de gymnasiasten Rome-flashbacks bezorgde (overal goud! overal glas-in-lood! alles beschilderd! alles barok!). Al gauw liepen we door naar een museum vol Hongaarse kunst: muur- en plafondschilderingen, een spiegelhal, geschiedenis van Hongarije en Roemenie, een concertzaal (waar ik mijzelf nog wel zag spelen (; ) en nog veel meer. Ondertussen kwam er steeds meer contact tussen de Roemenen en onze groep, sommigen probeerden dingen in het museum aan ons uit te leggen, anderen gingen ons Hongaars leren en andersom.

concertzaal

De laatste stop van onze city trip was bij een kasteel waar we vrij rond konden lopen. Zo ben ik met een aantal een rondje gaan lopen en heb ik zo weer met een van de Roemenen die ik nog van de vorige keer kende, Peter, bij kunnen kletsen.Na een vermoeiende dag liepen we terug naar de kerk, waar het eten gelijk al weer klaar stond, dat vanzelfsprekend weer overheerlijk was. Vanavond gaat een delegatie van ons naar Sandra om Portugal-Frankrijk te kijken. Verslag zal morgen volgen!
De algehele sfeer in de groep is ontzettend goed en we hebben er allemaal  erg veel zin in om komende week dan echt aan de slag te gaan!

Emma W.
terug
 
 
LAATSTE NIEUWS:
 
Kijk en luister naar kerkdiensten via YouTube
meer
 
Jaarthema 2019-2020 Een goed verhaal
Lees hier meer
 
FILMCAFE
meer
 
Oproep voedselbank
Wie helpt ons en onze  honderden klanten uit de nood ? meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.